summon

 

odbrrejournal
turnitinUser Education Programua

Pernahkah anda terfikir bagaimana buku-buku perpustakaan diletakkan ke tempat mereka di rak? Tahukah anda nombor panggilan (nombor yang diletakkan pada tulang belakang buku) adalah kod yang menyediakan maklumat yang berharga mengenai buku tersebut?callno1

Apakah fungsi nombor panggilan? Setiap buku di perpustakaan mempunyai nombor panggilan yang unik. Nombor panggilan adalah seperti alamat rumah: ia memberitahu anda di mana buku ini terletak di perpustakaan.

 

Membaca Nombor Panggilan

callno2

 

Meletakkan Nombor Panggilan Dalam Susunan Rak

Untuk memahami bagaimana nombor panggilan dimasukkan dengan susunan di Klasifikasi Library of Congress, sekali lagi kita lihat setiap bahagian nombor panggilan.call numbers

 Apa maksud nombor panggilan? Ingat bahawa Klasifikasi Library of Congress mengatur bahan-bahan mengikut subjek. Bahagian pertama nombor panggilan mewakili subjek buku. Bahagian huruf-dan-perpuluhan nombor panggilan sering mewakili nama keluarga pengarang. Dan, jika anda masih ingat, bahagian terakhir nombor panggilan selalunya adalah tarikh penerbitan.

callno4

Mengapa ini penting untuk diketahui? Kerana buku dikelaskan mengikut subjek, anda sering boleh mencari beberapa buah buku yang berguna di rak yang sama, atau berdekatan. Sebagai contoh, dalam nombor panggilan LB2395 yang sama, terdapat panduan lain untuk kajian kolej.

Memandangkan Klasifikasi Library of Congress mengatur bahan-bahan mengikut subjek, mengetahui huruf untuk subjek anda memberikan anda tempat untuk mula mencari di rak. Huruf apa mewakili subjek anda? Pengguna boleh melihatnya dalam Pengkelasan Koleksi Perpustakaan dan Simbol Koleksi.

الجمعة 12 ذو القعدة 1441
Sabtu 04 Julai 2020

services

Save

Save

facilities

Save

eapp

Save

Save

Save

Save

EZProxy

Save

Save